Campania “Construiește Şcoli Verzi” și-a anunţat câștigătorul – Şcoala Gimnazială din Câlnic, Alba va beneficia de un proiect de renovare verde

octombrie 26, 2012 la 6:03 pm | Publicat în Construieste Scoli Verzi, Evenimente, Notite de sedinta, Proiecte ale Membrilor, Proiecte de Cladiri Verzi | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

București, 24 octombrie, 2012 – Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului reprezentat de domnul Stelian Victor Fedorca, în calitate de Secretar de Stat pentru învăţământ preuniversitar au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a desemnat câștigătorul campaniei naţionale “Construiește Şcoli Verzi”. Obiectivul campaniei este reprezentat de renovarea grădiniţelor și școlilor din România, astfel încât acestea să fie performante din punct de vedere energetic și să aibă un impact redus asupra mediului.

Concursul a fost organizat în coordonare cu „Ziua Internaţională a Școlilor Verzi (Green Apple International Day Of Service) – o iniţiativă creată de către Centrul pentru Şcoli Verzi din cadrul Consiliului pentru Căadiri Verzi din SUA (USGBC), susţinut de Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) și implementat local de catre Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC). La nivel internaţional au fost organizate 1250 de iniţiative în 49 de ţări, dintre care 7 proiecte au fost derulate în România de către elevi și profesorii lor, de la grădiniţă până la liceu, pentru a evidenţia importanţa eco-educaţiei și protecţiei mediului înconjurător, a unităţilor de învăţământ în contextul îmbunătăţirii sănătăţii ocupanţilor clădirii, reducerea absenteismului, obţinerea de rezultate mai bune la învăţătură și reducerea costurilor de întreţinere și a consumului energetic pentru sistemul naţional de învăţământ.[1]

Desfășurarea concursului “Construiește Şcoli Verzi”

Toate școlile din România interesate în a-și extinde eforturile pentru schimbarea proiectării, construirii și folosirii unităţilor de învăţământ au fost invitate să participe la un concurs pentru a câștiga un pachet-premiu pentru „înverzirea” școlii în care învaţă. Pentru a fi eligibile, școlile din România au trebuit să conceapă și să coordoneze „un eveniment sau un proiect verde” pe data 29 Septembrie 2012. Pe lângă descrierea proiectului înscris pe website-ul www.MyGreenApple.org, a proiectului sau evenimentului pregătit, a fost necesară includerea de către candidaţi a unei scurte declaraţii pentru susţinerea unui proiect de renovare verde, din partea directorului școlii, din partea administraţiei școlare locale și (daca a fost posibil) din partea primarului orașului.

Am fost încântaţi de inscrierea mai multor grădiniţe, școli și licee din diverse orașe din ţară. Majoritatea instituţiilor de învăţământ au ales să iniţieze activităţi legate de ecologizarea și infrumuseţarea spaţiului exterior.

 • București:

–         Colegiul National „Ion Neculce” a desfășurat proiectul ”Biciclează la orice varsta”.  Anul  2012 a fost declarat de către Comisia Europeană anul european al  solidarităţii active între generaţii. De aceea, liceul a iniţiat o campanie în colaborare cu Municipalitatea București pentru promovarea plimbării cu bicicleta în timpul liber ca mijloc de recreere și ca stil de viaţă sănătos la orice vârstă. Elevii de liceu au deschis un dialog cu cetăţeni de vârsta a treia și au transmis mesajul menţinerii unei vieţi active cu ilustraţii unice create de către ei înșiși.  Problemele semnalate de școală în ceea ce privește starea clădirii: funcţionarea necorespunzătoare a echipamentelor de HVAC precum și reducerea costurilor cu întreţinerea prin introducerea unor surse de energie regenerabilă.

–          Elevii din cadrul Colegiul Naţional Bilingv „George Coșbuc” au curăţat spatiile verzi din curtea liceului pentru a avea o priveliște mai plăcuta și un mediu sănătos. Problema majoră cu care colegiul se confruntă este acoperisul, care este lipit de etajul superior si care prezintă fisuri, de aici și aparitia infiltraţiilor în sălile de clasă.

 • Cluj-Napoca:
  • Colegiul Transilvania: Profesorii, parinţii și elevii Colegiului Transilvania s-au adunat pentru Festivitatea Anuală de Primire, care în acest an a avut o tema ecologică, pentru a sărbători „Ziua Internaţională a Școlilor Verzi (Green Apple International Day Of Service). Copiii au participat la un workshop de origami unde au învăţat să facă mere verzi din hartie reciclată. Toate merele au fost folosite pentru a împodobi pomul Colegiului Transilvania, mascota lor.
  • Grădiniţa Biobee: Evenimentul organizat a avut un obiectiv simplu: conștientizarea la nivelul adulţilor a necesităţii de a avea grija de parcuri.  Conducerea instituţiei își doreștereducerea cheltuielilor de încălzire și au propus ca soluţie introducerea unor surse de energie de tip panouri radiante.
 • Şcoala Gimnazială Cojocna: Nume proiect: “Reciclaţi deșeuri pentru o natură mai curată”; Motto: “Nu arunca azi ceea ce poţi folosi mâine” Elevii au fabricat obiecte artizanale și picturi folosindu-se de materiale reciclabile, cum ar fi: doze PET, aluminiu, conserve, paie, hartie, lemn, polistiren, deșeuri de plastic etc. Acestea au fost expuse în „colţul verde” al școlii, pentru a demonstra colegilor și părinţilor că se dorește o schimbare în „verde”, o schimbare sustenabilă  a mentalităţii oamenilor.  În cadrul clădirii se impune o renovare, deoarece  instituţia împlinește aproape un secol de existenţă, precum și înlocuirea de geamuri pentru a obţine o eficienţienţă energetic sporită.
 • Sibiu:  Şcoala Gimnazială Casolt; Proiectul „Nouă ne pasă” – reabilitarea împrejurimilor școlii; plantarea de flori și copaci. Clădirea nu este izolată termic, iar geamurile sunt aceleaşi de la începutul construcţiei, fapt ce duce la costuri mai mari pentru încălzire datorită pierderii de căldură.
 • Dâmboviţa – Grădiniţa Gura Suţii: curăţarea curţii grădiniţei de deșeuri de plastic și hârtie. În cadrul școlii se impune finalizarea lucrărilor de izolaţie exterioară.
 • CÂŞTIGĂŞTOR:Alba Iulia: Şcoala Gimnazială Câlnic: “O școală mai bună pentru un viitor mai bun” – elevii s-au implicat în curăţarea împrejurimilor școlii și ale Fortăreţei Medievale. Clădirea datează din anii 1900, având așadar 112 ani iar în tot acest timp nu au fost efectuate lucrări de modernizare. Şcoala se află într-o situaţie cu adevărat delicată fiind necesare: introducerea apei curente, pentru a putea fi demarate acțiunile pentru obținerea avizului sanitar; izolarea termică a clădirii; schimbarea geamurilor și ușilor din lemn cu unele eficiente energetic; schimbarea instalației electrice; construirea de grupuri sociale; reparații ale sălilor de clasă – tencuială, zugrăveli etc.

“Pentru școala câștigătoare din Câlnic, Alba este foarte importantă implicarea comunităţii locale în cadrul procesului de renovare, aspect ce va duce atât la stimularea dezvoltării economiei locale și la creșterea nivelului de pregătire profesională a localnicilor, cât și la creșterea gradului de conștientizare a celor implicaţi în procesul de învăţământ cu privire la întreţinerea pe termen lung a tehnologiilor și a investiţiilor realizate”, a spus Stelian Victor Fedorca, Secretar de Stat pentru învăţământ preuniversitar  – Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Cristian Popescu, General Manager Cofely România a punctat câteva soluţii și tehnologii pentru o renovare verde de succes pe care orice orice administraţie locală, director sau administrator de școală le poate implementa foarte ușor.  “O școală verde este o școală a cărei clădire oferă un mediu sănătos, propice studiului, dar care în același timp permite conservarea energiei, a resurselor și, nu în ultimul rând, reducerea bugetului alocat pentru întreţinerea acesteia”, a spus Cristian Popescu.

Reţea de parteneri:

Proiectul de renovare permite companiilor din Romania să își prezinte produsele tehnologiile și serviciile inovatoare și rolul pe care acestea îl au în reducerea costurilor și îmbunătăţirea productivităţii. Reţeaua de partneri este formată până în prezent de următoarele companii:

AECOMFurnizor global de servicii de suport profesional tehnic și management pentru o gamă largă de piețe, incluzând piața serviciilor, transporturilor, mediului, energiei, apei precum și cel  guvernamental. Implicarea AECOM  în cadrul proiectului de renovare constă în prestarea de servicii de arhitectură și design luând în considerare principiile construcţiilor verzi.

Aquarius GrupManageri de Proiect, Manageri de Costuri, Controlori de Cantităţi, Reprezentanţi ai Beneficiarului, Lideri de Proiect, Reprezentanţi ai Finanţatorilor, Planificatori, Diriginţi de Şantier, Evaluatori BREEAM şi LEED, Experţi Independenţi. Aportul Aquarius Grup în acest proiect constă în: vizită de sit;analiză tehnică;managementul procesului de construcție;servicii de inginerie structurală;supervizarea procesului de construcție;

CEMS Tehnologiicompanie  specializată în instalaţii şi automatizări. Pentru proiectul Şcolii Gimnaziale din Câlnic, se vor ocupa de aspecte precum:  proiectarea instalațiilor; proiectarea și instalarea sistemelor de ventilație și climatizare; inginerie instalații electrice (proiectare sisteme de iluminat);

Cofely Romaniaoperează în domeniul HVAC, Instalații Sanitare, Sisteme Electrice și Protecții Antifoc. Principalele direcții pe care se axează compania sunt: facility management și eficiența  energetică / contractare și montaj.

PHILIPS Romania susţine proiectul „Construieste Scoli Verzi” prin furnizarea unei soluţii de  iluminat eficiente și prietenoase cu mediul înconjurator. Soluţiile Philips eficiente energetic economisesc bani, salvează mediul, și oferă tuturor şi o lecţie de gândire ecologică. ”Suntem conștienţi și rezultatele confirmă faptul că aplicarea specifică a luminii poate avea un efect pozitiv asupra învăţatului  și de aceea ne dorim să ajutăm școlile să conștientizeze și să creeze cel mai bun mediu de studiu”, a spus Monica Roșu, Marketing Manager  Professional Lighting Solutions

SAINT-GOBAINPrezent în România cu unitățile: Isover, Rigips, Weber, PAM, și-a construit o reputație solidă în piața materialelor de construcții prin diversitatea și calitatea ridicată a produselor și soluțiilor inovatoare, care raspund  marilor provocări ale prezentului: dezvoltarea economică, reducerea consumului de energie si protecția mediului înconjurător. Implicare în campanile: soluții de izolare fonică eficiente și prietenoase cu mediul înconjurător;

Greenitiative

Greenitiative este o asociaţie non-profit constituită cu obiectivul de a da un chip instituţional acelor iniţiative personale care au potenţialul de a ajuta la dezvoltarea durabilă şi  ecologică a comunităţilor în care locuim: Bucureşti, Mogoşoaia şi Eşelniţa.

Partenerii campaniei oferă soluţii eficiente pentru a îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate și capacităţile de învaţare ale ocupanţilor școlilor noastre, cât și eficienţa energetică și responsabilitatea de mediu asociate cu procesul de construcţie și renovare.

Pași următori:

 1. Noiembrie 2012 – Expertiză tehnică de specialitate,  vizitarea Şcolii Gimnaziale Câlnic

Echipa de parteneri confirmată până în prezent va realiza în luna noiembrie o vizită a școlii câștigătoare în vederea realizării unei expertize tehnice de specialitate.

 1. Decembrie 2012 – Mai 2013 – Faza de design, proiectare și identificare soluţii

În urma acestui raport se va trece la faza de design, proiectare și identificarea soluţiilor necesare a fi implementate. Domnul Secretar de Stat, Stelian Victor Fedorca și-a exprimat dorinţa de a se alătura echipei de specialiști Romania Green Building council pentru în vederea realizării vizitei pe situl școlii din Câlnic Alba.

 1. Iunie – Septembrie 2013 Împlementarea lucrărilor de renovare

Lucrările de renovare vor avea loc în perioada vacanţei de vară 2013, urmând ca la începutul anului școlar 2013, elevii să fie primiţi într-o școala nouă și ecologică.

Ce se întâmplă cu școlile ce nu s-au aflat pe locul I ?

În sprijinul celorlate instituţii de invăţământ ce s-au înscris în concurs și care au semnalat anumite zone unde au nevoie de asistenţă, RoGBC va folosi campania “Construiește Şcoli Verzi” pentru a implica companii ce activează în sectorul construcţiilor verzi, pentru a genera produse, servicii și fonduri necesare rezolvării unor probleme specifice.

Un prim pas în acest sens a fost deja făcut, compania Saint Gobain Construction Products dorind să ajute Colegiului Naţional Ion Neculce prin dotarea unui laborator cu 70mp de tavan Ecophon Master Rigid ca soluţie de izolare fonică. Produsul este obţinut prin înlocuirea vechiului liant, pe baza de petrol, folosit la producerea vatei minerale de sticlă, cu unul nou, pe bază de plante. Totodată se utilizează sticla reciclată într-un procent de peste 70%. Beneficii pentru studenţi și elevi: îmbunătăţirea clarităţii vocii prin absorbţia sunetelor reflectate ce generează inţelegerea mult mai ușoară a informaţiilor și îmbunătăţirea capacităţii de concentrare a elevilor.

„Am fost bucuroși să primim un răspuns atât de entuziast din partea Ministerului Educaţiei, profesorilor, părintilor și elevilor pentru susţinerea acestei iniţiative. Este clar că pe lângă numeroasele considerente importante ce contribuie la o educaţie de calitate, condiţiile unităţilor de învăţământ în care copiii învaţă au o importanţă majoră”, a spus Cristina Şiu, liderul Campaniei „Construiește Şcoli Verzi”, iniţiată de  Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Imagini ale evenimentelor și proiectelor înscrise pot fi descărcate la:  http://www.flickr.com/photos/25003595@N07/sets/72157631674483569/


[1] Conform Building Research Establishment (www.BRE.co.uk), Scolile Verzi contribuie la îmbunătăţirea rezultatelor la examene cu 18% și pot reduce costurile de întreţinere și operare cu 40% pana la 50%

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: