RoGBC are un sediu mult mai verde

decembrie 22, 2011 la 1:10 pm | Publicat în Creare de Spatii de Lucru mai Verzi, Evenimente, Greening our Workspace, materiale si resurse sustenabile, Proiecte de Cladiri Verzi | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , , , , , ,

„Numai Dumnezeu poate face lucruri perfecte, insa noul sediu RoGBC nu este departe…” – Steven Borncamp, Presedinte RoGBC

Pe 8 decembrie, în cadrul petrecerii de sărbători RoGBC a fost inaugurat noul nostru sediu, mult mai verde. “Greening our Workspace” este un proiect de renovare sustenabilă și actualizare tehnică inteligentă a construcției ce adăpostește organizația noastră, desfășurat de-a lungul a trei faze.

Prima etapă a proiectului, desfășurată între mijlocul lui octombrie și 8 Decembrie, a avut ca scop principal remodelarea parterului clădirii în manieră cât mai flexibilă cu putință. Consiliul Român pentru Clădiri Verzi este locul ce pune sub același acoperiș cursanții la platforma de certificare și training, profesioniștii din domeniul construcțiilor verzi, dar și companiile ce doresc să-și prezinte cele mai bune produse sustenabile. Astfel, spațiul existent a trebuit re-configurat așa încât să poată primi evenimente cu număr relativ mare de participanți. Un spațiu viu, relaxat, în care oameni de vârste și profesii diferite se strâng pentru a vorbi despre un alt fel de arhitectură, cea responsabilă faţă de mediu.

Vilacu un etaj și mansardă de pe Ialomicioarei este un colaj de fragmente de vârste diferite. Partea cea mai veche a construcției, datând din anii ’40, este compusă din două încăperi aflate  cu două trepte mai sus decât restul parterului. Ușa metalică era una exterioară, până la extinderea casei spre stradă în anii ’90, iar fereastra aducea lumină în camera alăturată. În 2011, însă, camera pe unde se făcea accesul funcționa (impropriu) ca o bucătărie fără chiuvetă, iar încăperea adiacentă nu servea decât traversării spre cealaltă parte a casei. Intervenția RoGBC a propus schimbarea scenariului de funcționare a întregii zone. Fiecare din încăperi a primit acces separat, vechea bucătărie a devenit un birou/spațiu de discuții mai retras, iar camera mai mare a devenit o bucătărie/zonă de luat masa, deschisă spre sala de evenimente.

Proiectul a fost dezvoltat în spiritul “Cradle-to-Cradle” ™, deci  fiecare element de construcție  a trebuit integrat într-un nou ciclu de viață, spre a controla cât mai bine emiterea deșeurilor.  De exemplu, decizia arhitecturală de a crea un nou punct de acces pentru viitoarea bucătărie s-a tradus în oportunități de refolosire in situ a resurselor: cărămida ce alcătuia parapetul ferestrei a fost deconstruită atent, bucată cu bucată, și zidită din nou pentru a forma structura noile trepte, iar fereastra, așezată orizontal, devine biroul de recepție al noului sediu.

Tavanele din cele două încăperi mici erau realizate pe formula tradițională de tencuială pe șipci de lemn și pământ amat cu trestie.  Acest amestec a fost folosit ca umplutură, udată și tasată, pentru noua platformă de acces.

Șipcile ce susțineau plafonul au fost recuperate, curățate de cuie, rindeluite, tratate și refolosite integral. O parte din ele au devenit montanții scării ce leagă parterul de etaj, respectiv subsolul de primul nivel, iar restul alcătuiesc “bradul” RoGBC, realizat cu ajutorul cuielor recuperate și cu o țeavă metalică găsită în podul casei, deci local.

S-a dorit nuanțarea atmosferei sediului Consiliului în tonuri mai optimiste, mai apropiate de scopul organizației. Soluția aleasă pentru pardoseală a fost linoleumul Tarkett furnizat de EPA Sistem, combinație reușită între materiale tradiționale –ulei de rapiță, iută, rășini naturale și plută- și cerințe contemporane legate de rezistență mecanică și aspect. Parchetul lamelar existent, de culoare roșcată, a fost demontat cu grijă, curățat și parțial donat, parțial refolosit.  După nivelarea suprafeței suport cu o șapă de egalizare, linoleum-ulVenetoxf  a fost montat în toate încăperile.

Noua identitate vizuală a sălii de evenimente nu a fost însă realizată doar prin introducerea unor elemente radical noi, ci și prin “schimbarea la față” a mobilierului existent (acoperirea cu huse detașabile, de culoare diferită) și amplasarea lui într-un alt layout.

Pentru finisarea pereților a fost utilizat gletul alb TF1000 de la Tassullo, ales datorită calităților sale de a-și regla umiditatea cu spațiul înconjurător și de a permite pereților să respire. Gletul pastă  “Maltafina” este un finisaj preparat din var stins şi materiale inerte selecţionate, cu granulometria maximă de 0,5 mm, pentru finisarea tencuielilor interioare pe bază de lianţi hidraulici.

În zona de evenimente, dar și în sala de întâlniri, Hunter Douglas a propus un tavan fals acustic din elemente de aluminiu de dimensiuni diferite, armonizate între ele.

Cele două camere cu funcțiune schimbată au fost subiectul unei reamenajări integrale. După eliberarea tavanului de încărcarea din pământ și trestie, grinzile din lemn descoperite au fost o supriză estetică plăcută. Cum specialiștii de la compania de inginerie structurală Strucon Proiect  le-au evaluat ca fiind sigure, s-a decis păstrarea lor aparentă. Curățate, șlefuite și lăcuite cum se cuvine, grinzile povestesc o parte din istoria casei.

Cele două uși – din care una o înlocuiește pe cea veche, iar cealaltă este un pas nou în circuitul casei – au fost alese astfel încât să permită accesul luminii naturale, dar și să protejeze intimitatea spațiilor interioare față de zona de evenimente. Cele două partiții glisante oferite de Etem Building Sollutions sunt din sticlă securizată și structură din aluminiu, ansamblu ușor de demontat și reciclat, la finalul ciclului de viață al  elementelor.

Ambele încăperi au beneficiat de un upgrade tehnologic semnificativ. În bucătărie, Electrolux a participat la proiect prin donarea aparatelor electrocasnice eficiente energetic din gama Green. În plus, corpuri noi de iluminat au fost propuse  prin proiectul realizat de ing. Dorin Beu de la B-lighting și oferite de Phillips pentru întreaga suprafață a parterului.

Noi circuite electrice, dar și elemente adiționale (prize, întrerupătoare, paturi de cabluri) au fost necesare, pentru a alimenta toate acestea.  Compania care e oferit soluția optimă a fost Schneider Electrics, ce implementează un sistem inteligent de automatizare a instalațiilor electrice din întrega clădire, începând cu faza a doua a proiectului.

Bucătăria a câștigat o chiuvetă cu robinet cu jet de apă aerat și trepte de dozare a debitului de apă, care economisește folosirea apei, dar inovația nu se oprește aici. Un corp de mobilier a fost realizat de către membrii asociați și angajații RoGBC din materiale mai puțin convenționale. Fâșii din parchetul recuperat din podeaua sălii de evenimente au fost “îmbrăcate” în carton de 2,5 milimetri (100% reciclat) și vopsite pe alocuri. Acest sandwich a fost apoi decupat după un model, iar părțile rezultate au fost îmbinate între ele prin procedeul tradițional al chertării, folosind ca elemente suplimentare de rigidizare șipci recuperate din fostul tavan al bucătăriei. Atât adezivul ce a servit drept liant, cât și vopseaua sunt produse oferite de compania Kerakoll.

Noile tablouri sunt opere semnate Ruxandra Răileanu, care a ales o temă inspirată din lumea biologiei și materiale naturale pentru a le realiza.

Și la capitolul decorații, echipa RoGBC a dat dovadă de creativitate și gândire înafara tiparelor. Până la livrarea soluției definitive de iluminare, becurile din bucătărie și noul birou trebuiau protejate, astfel a apărut ideea confecționării unui abajur exclusiv din materiale pe care le aveam la îndemână. Astfel, dintr-o revistă Igloo din care aveam mai multe numere a fost confecționată o lampă ce permite, încă, parcurgerea articolelor. Celălalt abajur a fost improvizat dintr-un voal de plasă de armare folosită pentru fațade (pus la dispoziție de șeful echipei de construcție de la Select Mandexim) și câteva farfurii din amidon de porumb, obișnuite în recuzita RoGBC.

Decorațiile pentru brad au fost și ele realizate exclusiv din surplusul de hârtie găsită în birou, provenind din broșuri, cataloage sau reviste vechi.

Dar cu siguranță cea mai plină de înțeles pentru RoGBC este așa-numita “truth window” (fereastră a adevărului), amplasată pe axa vizuală de acces în spațiu. Mai degrabă decât să le aruncăm, am ales să integrăm aici, într-un punct de maximă vizibilitate, mare parte din deșeurile sau elementele “descoperite” pe șantier, alături de materiale devenite caracteristice pentru proiect. Astfel, pe un suport din mucava, prins de stâlpii (tot din carton) ce susțineau rolele de linoleum, stau bucăți de cărămidă, cuie, nuiele, șipci din lemn și bucăți din vechi olane – toate acestea fiind accentuate vizual de către fereastra ce stătea, până mai ieri, în zidul actualei bucătării.

Mai multe informatii vor urma in curand.

Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi ureaza bun venit Dl. Arh. Adrian Cristescu in cadrul Consiliului Director

decembrie 21, 2011 la 4:49 pm | Publicat în General, Noutati din partea Membrilor | 3 comentarii
Etichete: , ,

Recent, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a dezvolta si implementa un proiect ce are ca scop atenuarea problemei legate de „saracia fata de combustibil” prin promovarea si implementarea solutiilor sustenabile  si eficiente energetic pentru diferite tipuri de cladiri. In cadrul acestui proiect, colegul nostru Dr. Bogdan Draganescu, membru in cadrul Consiliul Director, are rolul de consultant tehnic pentru PNUD. Intrucat acest proiect implica desfasurarea de activitati bilaterale, atat pentru RoGBC cat si pentru UNDP/MDRT, Bogdan a decis sa se retraga din pozitia sa de membru in Consilul Director RoGBC.  Conform reglementarilor stipulate in statutul RoGBC, ceilalti membri ai Consiliului Director au votat in unanimitate un alt candidat pentru a accepta aceasta pozitie in concordanta cu numarul total de voturi primite in cadrul intalnii anuale a membrilor RoGBC ce a avut loc in luna mai 2011. Ne face placere sa anuntam ca Dl. Arh. Adrian Cristescu a acceptat aceasta pozitie, devenita acum vacanta, in cadrul Consiliului Director. Adrian Cristescu si West Group Architecture au fost suporteri timpurii ai organizatiei noastre contribuind misiunii noastre prin intermediul a numeroase proiecte ce au necesitat design arhitectural sustenabil.

In numele Consiliului Director RoGBC, doresc sa ii multumesc cu sinceritate lui Bogdan atat pentru eforturile sale de a se implica in mod voluntar in cadrul activitatilor organizatiei RoGBC cat si pentru contributia valoroasa in cadrul proiectelor noastre pilot. Totodata, ii uram bun venit lui Adrian.

Nu in ultimul rand, suntem increzatori in succesul proiectului MDRT/UNDP si in abilitatea de a demonstra ca impreuna putem imbunatati calitatea vietii oamenilor si a cladirilor prin intermediul unei abordari sustenabile.

Va uram Sarbatori Fericite si La Multi Ani!
Steven Borncamp

EPSTEIN – 90 de ani de excelența în arhitectură, inginerie și construcții

decembrie 5, 2011 la 12:38 pm | Publicat în Noutati din partea Membrilor, Proiecte ale Membrilor | Lasă un comentariu
Etichete: , , ,

Epstein Engineering & Architecture, Membru Fondator RoGBCa sărbătorit recent 90 de ani de existenţă, de la înființarea companiei în 1921, la Chicago. Timp de aproape 90 de ani, Epstein, companie de arhitectură, design interior,

Randy Tharp, Managing Director Epstein Engineering & Architecture

inginerie și construcții, a fost asociată cu proiecte de referinţă în întreaga lume. Specialiștii Epstein oferă soluții sustenabile de design, inginerie și construcții pentru clienți din sectorul comercial, industrial şi public.

Compania are sediul central la Chicago și un birou în New York, dezvoltând ulterior birouri internaționale, în Varșovia, Polonia (din 1971) și în București, Romania (din 2006).

Epstein este activa pe piata romaneasca de mai bine de cinci ani, dezvoltand proiecte de succes pentru clienti internationali precum Lufkin, Cameron, Andrew Corporation, Emerson, Star Foods România, Petrom.

„Suntem foarte mândri că am reuşit performanța de a ne consolida poziţia pe piaţa românească, într-o perioadă economică dificilă, în doar cinci ani de existenţă. Experiența noastră semnificativă pe proiecte industriale în România, împreună cu potențialul crescut al pieței, ne determină să ne concentrăm în continuare asupra penetrării altor segmente, cum ar fi sectorul comercial. Credem cu tărie în dezvoltarea de proiecte verzi şi prin urmare oferim consultanță LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)[1]  si modele sustenabile de construcție și design pentru clienții noștri. Suntem una dintre puţinele companii din România cu profesionişti acreditați LEED şi proiecte certificate LEED în Europa Centrală”, a declarat Randy Tharp, Managing Director in cadrul Epstein România.

În România, Epstein lucrează în prezent la dezvoltarea unei unitati de producție pentru Lufkin Industries, oferind servicii complete de arhitectură şi inginerie, fiind in acelasi timp si contractorul general. Noua unitate de productie de aproximativ 35,470 mp este situată pe un teren de 33.32 hectare, în cadrul West Park Ploiești. Noua facilitate Lufkin

va produce componente ale echipamentelor pentru extracția petrolieră de suprafață și este dezvoltată cu scopul de a sprijini vânzările de pompe de mare precizie, utilizate in industria petrolieră, pentru clienții actuali și viitori ai Lufkin Industries, în Orientul Mijlociu, zona Marii Neagre, Europa Centrală şi Rusia.

De asemenea, Epstein oferă la acest moment servicii complete de arhitectură, inginerie și management de construcție pentru un nou depozit de produse finite al companiei Star Foods. Construcția se constituie ca o extindere a obiectelor și a activităților de depozitare existente deja pe terenul companiei din Popești Leordeni. Noua clădire va cuprinde: hală de depozitare produse finite, aflată în legătură cu hala existentă, la care se adaugă zona de expediție și anexe socio-administrative (vestiare, spații birouri), însumând o suprafață construită de aproximativ 4,500 mp.

În 2009 Epstein a fost proiectant general pentru o nouă unitate de producţie la Cluj Napoca pentru Emerson, oferind servicii complete de arhitectură si inginerie pentru o noua hala de productie cu o suprafata de 6,500 mp, la care s-au adaugat 1,800 mp de spatii administrative. Aceasta constructie a fost finalizata la jumatatea lui 2010.

Citeste intregul comunicat de presa aici.


[1] Programul Leadership in Energy and Environmental Design din cadrul Green Building Council al Statelor Unite ale Americii este o modalitate prin care proprietarii de clădiri își certifică proiectele ca fiind dezvoltări sustenabile. Programul alocă credite în funcție de diferite aspecte ale proiectării sustenabile, oferind la final un certificat, reprezentând una dintre categoriile: Certificate, Silver, Gold, Platinum, pe baza numărului de credite obinut.

 

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.