Reduceri de taxe pentru proprietarii de clădiri verzi din Cluj-Napoca

mai 30, 2012 la 3:15 pm | Publicat în Certificari, Demersuri Legislative | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Proprietarii de clădiri „verzi” vor plăti doar jumătate din impozitul pe clădiri, începând cu anul fiscal 2013, au decis, joi, 24 mai consilierii locali din Cluj-Napoca.  

Proiectul de hotărâre este o premieră pentru România şi se va aplica doar imobilelor care se încadrează în standardele impuse de trei sisteme de certificare recunoscute la nivel mondial:

  • LEED;
  • BREEAM;
  • DGNB;

Conform noii hotărâri din 2013:

  • persoanele juridice vor plăti jumătate din cota de impozitare existentă pentru clădirea aflată în clasa de performanță energetică A şi care deține o certificare oficială recunoscută la nivel mondial ca şi clădire „verde”.  Aceasta înseamnă o reducere a cotei de impozitare pentru clădirile verzi la nivel local de la 0,5% la 0,25%;
  • pentru persoanele fizice, Consiliul Local acordă o reducere cu 50% de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu aflată in clasa de performanță energetică A şi care deține o certificare oficială recunoscută la nivel mondial ca şi clădire „verde”.

Acordarea facilităților se face la cerere însoțită de:

  • procesul verbal de recepție finală eliberat de serviciul de urbanism;
  • certificatul de performanță energetică;
  • certificatul internațional de clădire „verde” de tipul LEED, BREEAM sau DGNB;
  • declarația de conformitate eliberată de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Proiectul a fost propus de consilierii locali şi echipa executivă din cadrul Primăriei Cluj-Napoca:

Irsay Miklos, Laszlo Attila, Csoma Botond, Somogyi Gyula, Malnos Lajos, Victor Rădoi şi Virgil Poruțiu.

Dorim să le mulțumim pe această cale pentru initiațivă şi reuşită!

Totodată, RoGBC doreşte să mulțumească următoarelor persoane pentru sprijinul şi consilierea acordată în obținerea acestui succes pe plan legislativ:

  • Dorin Beu –  Director RoGBC Transilvania;
  • Avocat Luiza Manolea – Membru RoGBC
  • Razvan Nica, BuildGreen Romania – Membru RoGBC
  • Elena Rastei, ecovision – membru RoGBC

Romania Green Building Council va oferi consiliului local din Cluj-Napoca un certificat de conformitate conform căruia doar clădirilor verzi ce dețin un certificat recunoscut internațional li se oferă această facilitate şi va sprijini dezvoltatorii în demersurile obținerii acestei certificări.” explică Dr. Dorin Beu, Director filiala RoGBC Transilvania.

Această initiațivă este una foarte bine venită întrucât beneficiile economice adoptate presupun: evaluări ale clădirii după standarde mai înalte, costuri operaționale mai mici, crearea de locuri de muncă verzi, reducerea impactului asupra infrastructurii şi cel mai important, atragerea de investiții străine în Cluj-Napoca. Companiile de talie internațională ce investesc în zonă sunt în căutare de beneficii financiare pentru a construi verde”, a adăugat Steven Borncamp, Preşedinte Fondator şi CEO RoGBC.

RoGBC a inițiat astfel de campanii de lobby încă de la înființarea organizației argumentând că este modalitatea cea mai uşoară de a încuraja creşterea economică, în contextul crizei financiare, utilizând aceste facilități financiare pentru a rambursa investițiile inițiale. În plus, organizația este de părere că această initiațivă va asigura competitivitatea pe piața şi înăsprirea standardelor de performanță energetică la nivel european şi mondial.

„Datorită noilor cerințe legislative de la nivel European legate de eficiența energetică şi utilizarea energiei regenerabile , multe oraşe din Europa au adoptat  politici locale destinate clădirilor. Majoritatea sunt adresate însă renovărilor sau clădirilor publice. Initiațiva Consiliului Local din Cluj Napoca vine cu o abordare nouă prin includerea dezvoltatorilor privați şi direcționarea către segmentul de clădiri noi. Un alt aspect de noutate este şi faptul că prin solicitarea unei certificări voluntare pentru clădiri verzi pentru a beneficia de taxe reduse, sunt evaluate şi recompensate nu numai măsurile de eficiență energetică în clădiri dar şi alte aspecte esențiale legate de sustenabilitate cum ar fi folosirea materialelor ecologice, selecția sitului, managementul apei şi al deşeurilor,  sau aspecte legate de transport şi accesul la locație” explică Anca Bieru Robinson, Director Politici şi Relații Internaționale la RoGBC şi Coordonator al Grupului de Lucru Demersuri Legislative din cadrul Rețelei Europene a Consiliilor pentru Clădiri Verzi, implicată anterior în inițiative de  analiză şi creare de politici la nivel European, național şi local în România.

Încurajați de această initiațivă din Cluj-Napoca, RoGBC va continua eforturile sale de a încuraja şi alte municipalițăți să adopte măsuri similare.

Citiți documentul oficial pe website-ul primăriei Cluj-Napoca aici.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: