Lansarea Ghidului pentru reducerea impozitului local pentru cladirile verzi

august 13, 2013 la 1:11 pm | Publicat în Evenimente, General | Lasă un comentariu
Etichete: , , , ,

 În urma unui interes tot mai ridicat manifestat de autoritățile publice din țară și din București pentru dezvoltarea sustenabilă a mediului construit, luni, 10 iunie, Romania Green Building Council, împreună cu Asociația Municipiilor din România, în cadrul conferinței despre stimulentele financiare pentru promovarea clădirilor verzi cu performanțe energetice superioare, a lansat Ghidul pentru reducerea impozitului local pentru clădirile verzi.

Documentul reprezintă un instrument de lucru pentru autoritățile publice locale menit a sprijini luarea deciziilor privind atragerea de investiţii în construcţia clădirilor verzi şi recompensarea eforturilor investitorilor prin reducerea impozitului aplicabil unor astfel de clădiri.

 Lansarea Ghidului a fost acompaniată de prezentări care au pus în context propunerea legislativă de reducere a impozitului pe clădirile verzi. Dl. Steven Borncamp, preşedtele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi,a deschis seria prezentărilor printr-o expunere a beneficiilor aduse atât comunităţilor din Româna, cât şi dezvoltării capacităților industriei construcţiilor prin obţinerea de clădiri verzi. Dl. Borncamp a descris necesitatea şi angajamentul investitorilor privaţi de a pune la dispoziţie investiţii semnificative în vederea îmbunătăţirii sustenabilităţii clădirilor noi sau a proiectelor de renovare în schimbul beneficierii de o reducere a impozitului pe clădiri. De asemenea, a subliniat câteva cazuri de succes, inclusiv cel al municipiului Cluj-Napoca, primul oraş care a pus în aplicare o reducere a impozitului pe clădiri pentru recompensarea eficienţei energetice şi performanţelor ecologice în clădiri. În acest sens, vice-primarul municipiului Bucureşti, domnul Marcel Nicolaescu,  a susținut orientarea capitalei către o dezvoltare urbană prietenoasă cu mediul.

 Luiza Manolea a prezentat legislaţia care stă la baza luării unei decizii de reducere a impozitului pe clădiri verzi, ocazie cu care a subliniat caracteristicile şi regulile de acordare ale unei astfel de facilităţi fiscale, ce asigură o mare adaptabilitate la specificităţile fiecărei comunităţi în parte şi  doreşte să stabilească un echilibru între interesul comunităţii şi cel al proprietarilor de clădiri. Astfel, cele mai mari eforturi investiţionale şi atingerea celor mai înalte cerinţe de sustenabilitate sunt recompensate prin cele mai mari reduceri de impozit, pe o perioadă mai îndelungată, de maxim patru ani, iar reducerile de impozit nu depăşesc cumulat 80 % din impozitul datorat. De asemenea, a precizat că măsura fiscală propusă pentru promovarea clădirilor verzi diferă de alte măsuri de stimulare fiscală ori financiară existente întrucât: include toate tipurile de clădiri, nu doar cele rezidenţiale, efortul investiţional aparţine proprietarului, iniţiativa este privată, criteriile de eficienţă energetică sunt mai exigente şi sunt acompaniate de criterii de sustenabilitate, a căror îndeplinire este atestată prin certificate finale de recunoaştere internaţională.

 Aduncând o noua perspectivă asupra subiectului, de această dată din perspectiva auditorului energetic,  domnul Eugen Goldhammer a transmis un mesaj clar –  Nu poţi gestiona ceea ce nu poţi măsura. Prin aceasta, a subliniat beneficiile realizării unui audit energetic atât din prisma autorităţilor, cât şi al companiilor, având în vedere că acesta reprezintă un instrument major în cadrul procedurilor de implementare şi mai apoi de monitorizare anuală în ce priveşte sistemele de management al mediului, potrivit ISO 14001 şi EMAS, că ocupă un loc important în atingerea obiectivelor stabilite prin strategiile anuale şi multianuale de creştere a eficienţei energetice şi reducere a emisiilor de dioxid de carbon,  şi nu în ultimul rând că reduce costurile de întreţinere a clădirilor.

 În continuare, prezentarea Alindei Dudu s-a axat pe introducerea  principalelor certificări de sustenabilitate internaţionale. A evidenţiat faptul că sistemele de certificare a clădirilor verzi internaţionale, LEED şi BREEAM fiind cele mai cunoscute, reprezintă o cale viabilă de evaluare a performanţelor privind sustenabilitatea unei clădiri. Aceste sisteme sunt voluntare, neutre – gestionate de către terţe-părţi şi sunt aplicabile diferitelor stadii ale existenţei unei clădiri, precum şi unei varietăţi de programe arhitectonice în România.

 De asemenea, a fost adusă în discuție și crearea pachetelor de stimulare fiscală, neutre din punctul de vedere ale veniturilor, care să încurajeze dezvoltarea construcţiilor, renovărilor şi managementul de clădiri prietenoase cu mediul înconjurător şi în acelaşi timp să aducă valoare în mod semnificativ economiilor locale şi regionale, un subiect care a fost dezbătut de domnul John Lyins. pachete Din perspectiva angajatorilor, aceştia câştigă din rata scăzută a absenteismului şi a îmbolnăvirilor, precum şi din creşterea eficienţei la locul de muncă.

 Interesul autorităţilor publice şi deschiderea pe care o arată către îmbunătăţirea vieţii comunităţii ne încurajează şi ne obligă în acelaşi timp să continuăm demersurile pentru construirea sau transformarea unor clădiri existente în clădiri sustenabile. Dorim ca prin lansarea acestui Ghid practic, ce propune şi un model de hotărâre de consiliu local, să contribuim la punerea efectivă în aplicare a cât mai multor măsuri pentru stimularea construcţiilor de clădiri verzi.

 Ghidul pentru reducerea impozitului local pentru clădirile verzi, precum şi pachetul legislativ care a stat la baza realizării lui se găsesc pe pagina de internet a Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: