Consiliul Român pentru Clădiri Verzi a acordat premiul pentru Programul educaţional in domeniul clădirilor verzi al anului 2011

mai 21, 2012 la 4:11 pm | Publicat în Evenimente, General | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , , ,

Suntem încântaţi să anunţăm că, pentru a treia ediţie a decernării premiilor RoGBC am primit o listă impresionantă de înscrieri pentru categoria Programul educaţional  in domeniul clădirilor verzi aferent anului 2011.

Cele mai apreciate programe educaţionale au fost:

• Conceptul de dezvoltare durabilă integrată a spaţiului construit şi audit energetic – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Facultatea de Urbanism, secţiunea Amenajarea si Planificarea Peisajului,  a dezvoltat un Program de Masterat în Arhitectură, care prin cursul  <<Dezvoltarea durabila – concept integrat al spaţiului construit si audit energetic>>, răspunde problemelor  legate de sustenabilitate, energie şi mediu.

Ca studiu de caz, a fost semnat un protocol de parteneriat între Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, şi Universitatea de Agricultură şi Medicină Veterinară. Studenţii Facultăţii de Urbanism, secţiunea Amenajarea si Planificarea Peisajului, au fost implicaţi în practica interdisciplinara de vară, in cadrul căreia au identificat patrimoniul arhitectural al satelor Sarmisegetuza, Clopotiva, Densuş, Santamaria Orlea, precum şi caracteristicile specifice ale arhitecturii vernaculare.

Îmbunătăţirea eficienţei energetice în mediul construit –  Universitatea Transilvania – Braşov – Facultatea de Construcţii;

Departamentul <<Construcţii si Instalaţii pentru Construcţii>> a organizat şi a dezvoltat cursuri privind managementul apei,  energie, calitatea aerului interior şi lumina naturala.

Realizari notabile in domeniul dezvoltarii durabile:

  • Au fost abordate probleme legate de instalarea acoperişurilor  verzi si a acoperişurilor reci;
  • In anul 2011  s-a desfăşurat între studenţi un concurs privind Eficienţa Energetică în Clădiri și sursele de energie regenerabilă existente;
  • Recent s-a finalizat un laborator care deserveşte studiului problematicii utilizării pompelor de căldura in clădiri. Studenţii masteranzi si doctoranzi au primit o finanţare ASHRAE, acordată pentru studiul Eficienţei Energetice in Clădiri.
  • In Martie 2011, RoGBC a organizat in cadrul Universitaţii Transilvania- Brasov, un curs din cadrul Platformei de Certificare și Training “Romania Green Building Professional” pe tema Managementul Proiectelor de Clădiri Verzi – “Managing Green Building Projects”
  • Centrul de Cercetare şi Educaţie pentru clădiri eficiente energetic – Universitatea POLITEHNICA din   Bucureşti;

In parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi   Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti,  ICPE, ISPE, UTCB şi Agecom Baia Mare, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti au construit două case pasive, in scop educativ, ca laborator pentru studenţi.

Sistemul de monitorizare a venit in ajutorul studenţilor facilitând aprofundarea si buna intelegere a:

  • Schimbului de căldură conductiv prin pereţi, ferestre si uşi;
  • Schimbului de căldură convectiv prin unitaţile de recuperare a căldurii;
  • Schimbului de căldură prin radiaţie, panouri de încălzire sau ferestre.

Sistemul de monitorizare foloseşte un pirometru pentru detectarea radiaţiilor infraroşii pe suprafaţă.

Studenţii învată in mod activ modalitatea de calcul a căldurii necesare in cladire folosind modele dinamice – dimensionează echipamentul necesar încălzirii, studiază felul in care panourile fotovoltaice pot fi integrate în structura clădirii  ( stocare de energie, transfer de energie la reţeaua naţională) şi multe alte aplicaţii.

Câştigătorul acestei categorii a fost <<Centrul de cercetare şi Educaţie pentru clădiri eficiente energetic – Universitatea Politehnică Bucureşti>>. Felicitări!

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: