Living Building Challenge în România

aprilie 11, 2012 la 1:48 pm | Publicat în Certificari, ecobiblioteca, Proiecte de Cladiri Verzi, renovare sustenabile, sediul RoGBC | Un comentariu
Etichete: , , , , , , , ,

Prin intermediul unora dintre investițiile construite recent, piața românească a început să se obișnuiască cu ideea unor alt fel de clădiri. Sunt cunoscute câteva exemple de construcții sustenabile, iar acronimele LEED sau BREEAM încep deja să ne spună ceva. În urmă cu mai puțin de unh an, un alt sistem de certificare ecologică voluntară a clădirii și-a făcut apariția în România. Prin intermediul proiectului de renovare sustenabilă EcoBiblioteca, inițiat de Romania Green Building Council în satul Cacica, județul Suceava, este urmărită provocarea verde numită Living Building Challenge.

Demersul de a atinge statutul de “Living Building” sau “clădire care trăiește” este mai întâi de toate o filosofie și o modalitate de a atrage atenția asupra importanței de a dăuna cât mai puțin mediului prin actul construcției. Prin modul în care a fost conturat standardul, el se adresează inclusiv industriei, pe care încearcă să o educe. Nicio clădire nu poate obține certificarea dacă a folosit elemente sau materiale de construcție ce conțin vreuna din cele 29 de substanțe toxice proscrise de Living Future Institute, organizația ce a creat LBC.

Urmând metafora clădirii care trebuie să se comporte ca o floare, standardul este compus din șase “Petale” sau domenii de performanță : Sit, Apă, Energie, Materiale, Echitate și Frumusețe. Fiecare din acestea este, la rîndul său, împărțită în mai multe cerințe Imperative, în total 20. Pentru a obține certificarea, prima regulă esta ca toate Imperativele atribuite categorii la care este înscris proiectul (Renovare, Peisaj și Infrastructură, Construcții noi, respectiv Cartier) trebuie atinse.

A doua regulă este aceea că Living Building Challenge se bazează pe performanță reală, nu modelată sau anticipată. Sunt, de exemplu, două Petale care cer direct reducerea consumului de Energie, respectiv Apă până la nivelul zero. Pentru a obține certificarea oficială, nu este suficient să fie predat proiectul ce arată instalațiile care ajută la atingerea țelurilor Zero Energy și Zero Water. Proiectul este însoțit obligatoriu de facturile ce arată consumul electric și de apă înregistrat pe o perioadă de cel puțin douăsprezece luni consecutive. Apoi proiectul este supus unui proces complex de audit din partea International Living Future Institute, și abia după ce toate acestea au fost îndeplinite, se poate obține certificarea.

Poate nivelul ridicat al standardului este acela care a făcut ca doar patru clădiri să fie, până în prezent, recunoscute drept “Living Building”, la nivel mondial, deși sistemul există din 2006. Până în momentul de față, nu există nicio clădire certificată LBC în Europa. EcoBiblioteca poate deveni prima.

Mai multe informatii despre proiectul EcoBiblioteca – disponibile aici.

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. foarte interesant proiectul. sper sa aud cat mai multe despre Living Building in Romania.
    Like!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: