Care orase din lume sunt in topul clasamentului referitor la implementarea politicilor pentru cladiri verzi?

februarie 1, 2012 la 4:41 pm | Publicat în Demersuri Legislative, General | Lasă un comentariu
Etichete: , , ,

Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (World Green Building Council) in parteneriat cu ICLEI International si cu UN Habitat, au anuntat castigatorii primei editii din cadrul Premiilor  „World GBC Government Leadership Awards” desfasurata in luna decembrie in Durban, pe durata negocierilor cu privire la schimbarile climatice. Peste 80 de Consilii pentru Cladiri Verzi din toata lumea alaturi de membri retelei ICLEI si UN habitat au avut ocazia de a nominaliza politici implementate la nivel local . Acestea  pot fi luate in considerare ca exemple de bune practici prin care orasele maximizeaza oportunitatea de a construi verde.

Au existat 22 de nominalizari si s-au acordat 6 premii. Premiul pentru Cea mai Buna Politica ce sprijina Constructiile Verzi (Best Green Building Policy)  a fost acordat orasului San Francisco pentru „San Francisco Green Building Ordinances”  considerata a fi cea mai stricta, mai ambitioasa si mai cuprinzatoare politica implementata in SUA  la nivel local.

Principalul mijloc utilizat de catre oras pentru a incuraja constructia de cladiri verzi sau reabilitarea celor existente este implementarea unor standarde foarte stricte in ceea ce priveste consumul de energie, utilizarea apei si reciclarea. Toate cladirile apartinand municipalitatii trebuie sa obtina certificarea LEED Gold, in timp ce cladirile apartinand sectorului privat (cladiri noi comerciale si rezidentiale) trebuie sa atinga standardele LEED sau cele Green Point pentru California. Certificarea pentru cladirile din sectorul privat nu este obligatorie dar proiectele care isi propun sa atinga standardele impuse de LEED Gold au prioritate in procesul de aprobare a constructiei. Performanta energetica a cladirilor deja existente este monitorizata prin intermediul cerintelor pentru publicarea anuala a etichetei energetice, prin intocmirea de audituri energetice o data la 5 ani, prin modernizarea instalatiilor de apa in momentul tranzactionarii  si prin reciclarea si transformarea deseurilor organice in compost. S-au utilizat de asemenea mecanisme de finantare precum programul Green FinanceSF Pace, cu scopul de a sprijini proprietarii de cladiri sa implementeze politicile respective.

Orasului Birmingham din UK i s-a acordat Premiul pentru Reabilitare Urbana (Urban Retrofit Award), fiind singurul oras european din cele nominalizate spre a lua acest premiu. Programul Consiliului Orasului Birmingham pentru a Economisi Energia (Birmingham City Council’s Energy Savers Program)  este un exemplu de implementare la nivel local a  celebrei initiative UK Green Deal . Green Deal  va permite proprietarilor de locuinte sa imbunatateasca eficienta energetica in casele lor si sa achite costurile acestei masuri treptat  din economiile facute de-a lungul timpului din plata facturilor la energie. Programul pentru a Economisi Energia din Birmingham are ca scop imediat finantarea reabilitarii a 15.000 de locuinte si a 40 de cladiri publice pana in anul 2015, dar asteptarile pentru acest program sunt ca el sa conduca la renovarea  „verde”  a peste 200.000 cladiri in urmatorii 15 ani. Aceste modernizari vor include implementarea de masuri eficiente din punct de vedere energetic si adoptarea de solutii regenerabile, iar beneficiarii carora li se adreseaza aceste schimbari vor fi in cea mai mare parte proprietarii de locuinte din Birmingham care sunt afectati de saracia fata de combustibil (cei care cheltuie mai mult de 10% din venitul lor pentru plata facturilor la energie). Se asteapta ca acest program sa creeze peste 60.000 de locuri de munca la nivel local – de la ingineri de instalatii pana la designeri etc.

WorldGBC a pus la dispozitia celor interesati un raport special in care puteti gasi detalii despre celelalte orase care au primit premii si despre cele ce au fost nominalizate. Consultand acest raport veti putea afla:

  • Cum a implementat orasul Tokyo prima Schema de Comercializare a Certificatelor de Emisii de Carbon pentru Cladiri cu scopul de a reduce emisiile de CO2 provenite de la mariile cladiri industriale si comerciale
  • Detalii despre politicile „verzi” adresate cladirilor mari rezidentiale si comerciale din New York (New York’s Greener Greater Buildings Plan);  masurile au in vedere reducerea consumului de energie si de apa in cladirile cele mai mari existente in oras
  •   Cum strategia integrata a orasului Mexico  –  Planul de Actiune Climatica 2008 – 2012  – ar trebui sa reduca gazele cu efect de sera cu un procent de 12% pana in anul 2012
  •  Care sunt celelalte orase din Europa care au fost nominalizate pentru politicile lor locale

…si multe alte detalii sunt disponibile in acest raport si pe siteul WorldGBC aici.

De asemenea, daca ar fi ca RoGBC sa nominalizeze un oras din Romania pentru premiile WorldGBC in anul 2012, ce oras ati sugera sa alegem?

Asteptam parerile voastre!

Anca Bieru

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: