Scutiri la plata impozitelor pentru cladirile reabilitate termic
octombrie 5, 2011 la 7:06 pm | Publicat în Demersuri Legislative | Lasă un comentariuEtichete: case verzi, Cladiri ecologice, Demersuri Legislative, Eficienta Energetica, finantare, Green Building, legislatie, politici locale, Subventii
Incepand cu luna iulie 2011 se introduce scutirea platii impozitului pe proprietate pentru blocurile de locuinte reabilitate termic, conform Legii 158/2011. Scutirea platii este pe o perioada de minim 7 ani in conditiile in care proprietarul acopera el insusi cheltuielile de reabilitare si doar in cazul in care respectivul a obtinut un audit energetic in prealabil si poate demonstra ca s-au implementat recomandarile auditorului.
Aceasta masura este binevenita, insa RoGBC spera ca aceasta este doar un prim pas inspre noi masuri similare care sa se adreseze de asemenea si sectorului comercial sau corporate. Este bine cunoscut faptul ca impozitele pe proprietate pentru casele rezidentiale sau pentru apartamente sunt foarte mici si nu pot impune decizia reabilitarii. Asadar, in cazul in care strategiile guvernamentale la nivel local sau national in privinta acestei masuri sunt de asa natura incat doresc motivarea proprietarilor de locuinte spre a-si creste calitatea imobilelor lor si a reduce consumul de energie, atunci proprietarii de imobile cu alt specific decat cel rezidential ar trebui luati de asemenea in considerare.
Intr-o cercetare intreprinsa de catre RoGBC cu privire la „Masurile locale pentru stimularea investitiilor in cladiri verzi” am indentificat cele mai eficiente masuri locale care ar putea motiva dezvoltatorii sa construiasca intr-un mod ecologic si/sau sa renoveze cladirile existente conform standardelor ecologice. Cat despre masurile financiare, reducerea impozitului pe proprietate si o scadere a taxei de autorizatie de construire au fost prioritatea listei.
Autoritatile publice locale au puterea de a crea anume mijloace conform Codului Fiscal prin care sa stabileasca nivelul impozitului pe proprietate undeva intre 0.5 – 1.5% pe an, din valoarea cladirii. A solicita reduceri de impozite si scutiri de taxe intr-o perioada cu dificultati economice poate sa para un act indraznet, conform spuselor unora… nu si daca luam in considerare cresterea valorii unei cladiri in momentul in care obtine o certificare voluntara de mediu sau chiar un nivel „A” in cadrul Certificatelor de Performanta Energetica (aceste certificate fiind oricum obligatorii). Construirea de cladiri verzi nu se rezuma numai la eficienta energetica, dar la momentul de fata este cel mai clar reglementat sector din legislatia in vigoare.
De asemenea, exista o serie de alte beneficii dobandite in urma construirii de cladiri verzi cum ar fi cresterea productivitatii in randul angajatilor, reducerea zilelor pe caz pe boala, gradul de retinere/fidelizare al angajatilor in cadrul unei companii, confort sporit… sa nu lasam deoparte potentialul crearii de noi locuri de munca si stimularea economiei locale din moment ce o multime de servicii si solutii trebuie furnizate la nivel local.
Asteptam pareri pe aceasta tema…
Anca Bieru
Lasă un comentariu »
Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.
Lasă un răspuns