Vesti optimiste pentru constructiile sustenabile – noutati de la negocierile din Cancun

decembrie 17, 2010 la 12:51 pm | Publicat în Evenimente | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , , ,

Negocierile de la Cancun au ajuns la un  rezultat; cat de bun este acest rezultat, vom vedea in perioada ce urmeaza. Un lucru este sigur – de acum incolo va fi mult mai bine decat ne asteptam. Sa vedem ce inseamna asta mai exact pentru industria constructiilor.

Am fost in Cancun, unde am reprezentat Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (Wolrd Green Building Council) si intreaga noastra familie ce cuprinde organizatii afiliate din intreaga lume. Asa ca, in mod natural, sunt foarte optimista ca solutia va include industria constructiilor si sectorul imobiliar. Pana la urma, industria constructiilor are cel mai mare potential de reducere a emisiilor.

Din pacate, la conferinta nu au fost prezente toate sectoarele de afaceri pentru a intocmi o agenda consistenta ca cea a World GBC. Christina Figueres, Secretar General al UNFCCC, a afirmat in cadrul unei prezentari ca afacerile actioneaza ca un impediment in calea negocierilor, cu o distinctie clara intre asa numitii “castigatori” si “pierzatori”.

Ceea ce a vrut Christina Figueres sa spuna, este ca potentialii castigatori reprezinta sectoarele tehnologice sustenabile si care folosesc resurse regenerabile, iar pierzatorii sunt companiile din industria petroliera si producatoare de carbuni. Ea a sustinut ca cei din urma sunt de fapt mult mai organizati, mult mai bine finantati si au lucrat impreuna cu guvernele pentru a se dezvolta  si a se pozitiona pe piata inaintea lansarii propriu-zise.

Acesta reprezinta un punct cheie de plecare: dupa negocierile de la COP atentia s-a indreptat din nou catre actiunile de reducere a emisiilor la nivel national si nu asupra tarilor non-Kyoto care au facut angajemente solemne asupra reducerii emisiilor. Acesta este un motiv in plus pentru care cei care planifica, construiesc, creeaza, detin si renoveaza cladiri sa aiba un cuvant important de spus si sa fie ascultati.

Cel mai bun sfat auzit de la Cancun, care s-ar potrivi pentru orice afacere, este:

1.       Cunoaste-ti impactul. Intelege riscurile si oportunitatile si pozitioneaza-ti compania corespunzator.

2.       Treci de linia de baza si fii flexibil pozitionarea la un anumit nivel in ceea ce priveste educarea afacerii tale si a clientilor tai.

3.       Investeste in transformarea sectorului de activitate.

4.       Impulsioneaza guvernulele sa stabileasca obiective mai inalte de reducere a emisiilor, oferindu-le suport si sustinere politica.

Toate acestea sunt foarte aproape de scopul organizatiilor de tip GBC si cred ca este foarte important ca GBC-urile si membrii nostri pot actiona corespunzator. Este un impuls spre a face ceva si a dovedi ca putem construi verde! Sectorul nostru va ajuta tarile lumii sa isi atinga obiectivele nationale.

Exista o multitudine de oportunitati din domeniul constructiilor  si a formelor de energie, care doar asteapta sa fie accesate. Iar din moment ce printre beneficiile constructiilor verzi se numara si securitatea energiei, crearea de noi locuri de munca, sanatatea, productivitatea afacerilor si a comunitatii, dar si reducerea costurilor la utilizatorul final – de ce nu am vrea sa construim verde?

Evident ca nu este asa de simplu precum pare – intalnim numeroase bariere care difera de la natiune la natiune, dar am incredere in abilitatile noastre ca si industrie  si ca si miscare a constructiilor verzi ca vom trece peste toate aceste obstacole.

Lordul Stern a descris la Cancun caracteristicile unei noi revolutii industriale – o societate fara carbon. Fiecare revolutie industriala a avut 2-3 decenii de inovatie si creativitate inaintea atingerii punctului maxim de crestere economica. Omenirea este in acest moment in acea faza cruciala si trebuie sa ne concentram asupra realizarii unor strategii de multiplicare a cazurilor de buna practica. Este o provocare imensa, dar si o oportunitate pe masura.

Jane Henley

CEO

World Green Building Council

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: