Dezbateri importante in Bruxelles pe tema eficientei energetice – constructiile sunt primele vizate

noiembrie 25, 2010 la 1:00 pm | Publicat în Demersuri Legislative | Lasă un comentariu
Etichete: , ,

Daca anul 2009 a fost an de looby pentru Directiva privind performanta energetica, in contextul discutiilor si dezbaterilor referitoare la reforma acesteia, 2011 si 2012 vor fi dedicati activitatilor de lobby pentru eficienta energetica. Constructiile vor fi primele vizate.

In primavara lui 2011, Comisia Europeana va fi trebuit sa emita urmatorul plan de actiune pentru eficienta energetica. In schita planului ce a fost publicata anul acesta, existau o serie de masuri menite sa aiba un impact important asupra industriei constructiilor. Mai jos sunt prezentate cele mai relevante masuri:

  • Cladirile reprezinta o prioritate in schita EEAP, masurile variaza de la renovarea constructiilor la politici ce au ca scop grabirea procesului de achizitionare a contoarelor inteligente de energie.
  • Constituirea Initiativei Europene a Cladirilor pentru a stimula renovarea a peste 15 milioane de cladiri pana in 2020.
  • Realizarea in mod obligatoriu a unui Fond National al Eficientei Energetice (de catre toate statele membre) pentru a sprijini imprumuturile preferentiale sau repartizarea riscurilor.
  • Stabilirea unei scheme de certificare obligatorie la nivelul fiecarui stat membru pentru a incuraja eficienta energetica in sectorul energetic.
  • Formarea unei retele de “orase inteligente”, pioneri ai noilor tehnologii.
  • Training “Strategia pentru eficienta energetica”.

Este de asteptat ca aceasta prima varianta sa fie modificata din moment de ce noul Comisar pentru Energie, care si-a inceput noul mandat in aceasta primavara, Dl. Gunter Oetingger, are o abordare mai moderata. Cu toate acestea, chiar daca vor fi eventuale modificari, cladirile reprezinta o prioritate pentru acest subiect.

In urmatorul an, Comisia Europeana va lucra, de asemenea, la reforma Directivei Eficientei Energetice – eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice. Scopul acestei reforme este de a largi obiectivul directivei si de a asigura un cadru imbunatatit pentru eficienta energetica si politicile de economisire ale Statelor Membre, inclusiv rolul Planurilor de Actiune Nationale in domeniul Eficientei Energetice, rolul exemplar al sectorului public, modalitati de finantare si informare a consumatorilor. Aceasta va defini si instrumentele necesare dezvoltarii pietei serviciilor energetice si rolul companiilor din domeniu in promovarea economisirii energiei prin intermediul sistemelor de distributie, inclusiv utilizatorii finali. Va stabili conditiile de lucru pentru cresterea generarii, transmisiei si distributiei eficiente, inclusiv imbunatatirea masurilor pentru promovarea centralelor de cogenerare, termoficare si racire locale.

Care este mesajul pentru industria constructiilor? Nivelurile ridicate de eficienta energetica in cladiri vor inceta sa mai fie optionale in viitorul apropiat sau doar alegeri sofisticate ale unor dezvoltatori intreprinzatori. Daca schemele de certificare vor fi obligatorii pentru fiecare stat membru, factorii cheie ai pietei energetice vor fi mobilizati si cointeresati sa contribuie la ridicarea nivelului de eficienta energetica la utilizatorii finali.

Cei sceptici ar putea spune ca discutiile sunt doar la inceput, iar pana vom vedea niste rezultate concrete la nivel national ceva timp va fi trecut, timp in care multe cladiri vor fi renovate sau construite ca si pana acum. Totusi, daca suntem de parere ca aceste constructii sunt realizate pentru urmatorii 50, chiar 100 de ani, acest timp petrecut in dezbateri politice va fi extrem de scurt, tinand cont ca ceea ce construim si renovam acum va trebui sa fie comparabil cu ceea ce se va face sau renova peste 5 sau 10 ani de acum inainte.

Anca.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: