“Greening our Hotels – Hoteluri Verzi şi în România” – 28 septembrie 2010, Bucureşti

octombrie 8, 2010 la 1:45 pm | Publicat în Evenimente | Lasă un comentariu
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Pe 28 septembrie, Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi) a organizat la Athenee Palace Hilton un curs de o zi pe tema “Greening our Hotels – Hoteluri Verzi şi în România”, cu scopul de a angaja industria hotelieră şi cea a produselor şi serviciilor conexe într-o discuţie despre oportunitatea şi importanţa unei abordări mai responsabile faţă de mediu a proiectării arhitecturale, a renovării şi a operării proprietăţilor.

Workshop-ul a oferit informaţii practice pentru utilizarea tehnologiilor disponibile în realizarea de clădiri mai performante, mai eficiente din punct de vedere energetic şi cu impact redus/zero asupra mediului.  În plus, workshopul a fost structurat astfel încât participanţii să aibă ocazia de a interacţiona activ cu lectorii, în cadrul sesiunilor interactive de întrebari şi răspunsuri.

Prima parte. Avantajele competitive pentru construcţia / renovarea hotelurilor verzi.

În discursul de deschidere, Steven Borncamp, preşedintele RoGBC, a făcut o scurtă introducere a importanţei concepţiei ”green” în proiectarea şi funcţionarea noilor clădiri, intensificarea reglementărilor internaţionale şi locale privind materialele şi consumurile de energie, precum şi nevoia de acţiune concetrată privind generalizarea principiilor verzi la toate tipurile de constructii. Subliniind că, în prezent şi pentru viitor, verde înseamnă calitate, Dl. Borncamp a menţionat şi că, în condiţiile unei uşoare creşteri a cheltuielilor (cu 2-4%) pentru un proiect de clădire verde, economiile cumulate se situează la circa 40% pe an, amortizarea efectivă a investiţiei realizându-se în primii 2-3 ani.

În continuare, Linda Griffin, noul director general al Hilton Athenee Palace, a prezentat câteva acţiuni recente care ţintesc reducerea consumurilor de energie electrică, promovarea deplasării ecologice (biciclete pentru clienţi), crearea unei Green Team, cu rolul de implementare susţinută a  iniţiativelor ecologice în reţeaua hotelieră sau iniţierea unui program de tip ”customer awareness” privind conduitele ecologice pe timpul cazării.

David Nicholl – Director general Schneider Electric – a făcut o amplă prezentare a beneficiilor generalizării sistemelor de automatizare în toate tipurile de clădiri, inclusiv hoteluri. Prin sistemele de Active Energy Management sunt realizate reduceri sistematice, controlabile şi predictibile ale tuturor consumurilor la nivelul întregii clădiri, asigurându-se confortul optim al locatarilor. Soluţiile integrate oferite de Schneider Electic pot determina scăderi constante de până la 30% din consumurile de energie electrică şi termică pe perioade lungi de timp.

Stimulente financiare, legislaţie şi certificări.

Dna Maria Daniela Toma – director în  Ministerul Mediului, a abordat problemele legate de etichetarea ecologică a hotelurilor. Introduse după 2005, etichetele ecologice constituie o certificare a performanţelor ecologice ale imobilului, configurate după 20 de criterii care includ, printre altele, indicatori privind materialele ecologice utilizate, prezenţa şi calitatea vegetaţiei în perimetrul clădirii, consumurile energetice şi de apă, depozitarea şi reciclarea deşeurilor, eficienţa sistemelor de curăţenie, informarea privind conduita preventivă ecologică etc. Aspectele specifice privind obţinerea certificării cu Eticheta Verde sunt prezentate în website-ul www.eur-lex.europa.eu, unde pot fi găsite toate detaliile de reglamentare a certificării. Tariful pentru obţinerea acestei certificări este de 200 – 300 Euro/an în prezent.

În continuare, au fost prezentate studii de caz/aplicaţii pe hotelurile Saturn – Mangalia şi Crowne Plaza Bucureşti, studii expuse de Linica Stan, Director hotel Saturn şi respectiv Melania Secuianu, Administrative Manager hotel Crowne Plaza.

Mark Velody – consultant BERD – a făcut o expunere metodologică a modalităţilor de obţinere de finanţări cu dobânzi foarte avantajoase sau chiar nerambursabile la proiecte de eficientizare energetică a construcţiilor (EEFF).

Partea a treia. Soluţii inovatoare.

Rafael Mărculescu – Schneider Electric – a continuat, printr-o aplicaţie cu sisteme integrate de management  energetic, expunerea generală a lui David Nicholl. Prezentatorul a expus utilitatea implementării sistemului integrat la toate tipurile de echipamente ale clădirilor de hoteluri (încălzire/HVAC/consum apă menajeră/iluminat etc), demonstrând că recuperarea investiţiei cu sisteme Schneider se realizează în 3 ani, rezultând reduceri de 35% la energia termică, 60% la cea electică, precum şi reduceri semnificative de personal administrativ.

David Clark – Cundall Engineering – a prezentat un studiu de caz pe un hotel, insistând pe trei aspecte – benchmarking energetic, clarificarea criteriilor privind amprenta de CO2 (design, sistem activ/pasiv, grad de încărcare, eficienţă energetică şi gradul de recuperare a energiilor) şi informarea/educarea utilizatorilor, în acest caz, al turiştilor.

Soluţii punctuale.

În această ultimă parte au fost prezentate:

a) soluţii specifice (sisteme şi produse) pentru implementarea cu succes a unor obiective de reducere semnificativă a consumurilor de energie electrică, prin iluminatul cu becuri performante, inclusiv leduri şi Hg (Costin Cuneşteanu – Philips România);

b) managementul deşeurilor pentru ambalaje (Lorita Constantinescu – Eco-Rom Ambalaje);

c) soluţii sustenabile pentru amenajarea spaţiilor verzi, cu consumuri reduse de apă şi efecte deosebite de ordin estetic şi de îmbunătăţire a calităţii aerului (Katja Perrey – Katja Perrey Landscapes).

Organizator:

Romania Green Building Council (www.RoGBC.org)  este o asociaţie non-profit şi apolitică ce încurajează apariţia condiţiilor de piaţă, educaţionale şi legislative necesare transformării industriei construcţiilor şi a celor adiacente în scopul creării şi renovarii unor clădiri performante care sa fie atât sustenabile, cât şi profitabile. RoGBC a primit acreditarea de ” Established Council” (Membru cu drepturi depline) al World Green Building Council (www.WorldGBC.org) .

Cristina Şiu

Romania Green Building Council

Manager Marketing & Events

021-222 5135 / 021-260 0051 / 021 – 222 0011

Cristina.Siu@RoGBC.org

www.RoGBC.org

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: