MDRT a facut mai accesibila atestarea auditorilor energetici

iulie 30, 2010 la 11:47 am | Publicat în Fără categorie | Lasă un comentariu
Etichete: , , , ,

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a emis  un  Proiect de ORDIN pentru modificarea Anexei la Ordinul MLPTL nr. 550/2003 pentru aprobarea reglementarii tehnice „Îndrumator pentru atestarea auditorilor energetici pentru cladiri si instalatiile aferente” .  Vechiul document in care era prezentata modalitatea de atestare pentru  auditorii energetici a suferit modificari destul de importante. Noul indrumator vine cu mai multe detalii  despre modalitatea de atestare. O sa va prezint un rezumat pe capitole care sa clarifice metoda de acreditare cu referire la vechiul document si schimbarile survenite .

In capitolul 1  ‘ Dispozitii generale’  se face referire la specialistii  care pot primi atestare, cetatenii din Romania cat si din Uniunea Europeana. In capitolul 2 ‘Atestarea auditorilor energetici pentru cladiri’  sunt prezentate gradele de atestare si activitatile care pot sa le desfasoare fiecare: AEC I  si AEC II . Fata de actul din 2003 prezentul Proiect de Ordin face clare atributiile fiecarei categorii. AEC II poate sa faca auditul numai pentru  locuinte  unifamiliale si apartamente. Capitolul al III-lea face referire la documentele si conditiile necesare in vederea atestarii: actele necesare pentur dosarul de inscriere, atat pentru cetateni romania cat si pentru cetateni ai Uniunii Europene ;  analiza dosarelor se face de catre o comisie formata din 3 membri; urmeaza o sectiune in care sunt prezentate foarte detailat toate categoriile  de specialisti care pot solicita  atestarea tehnico-profesionala. Un aspect important este acela ca dosarul trebuie depus la  cel mult 1 an dupa terminarea unor cursuri specializate in domeniul energetica cladirilor. O alta schimbare majora este cea a vechimei necesare pentru atestare. Daca in normativul din 2003 pentru gradul I era de 10 ani acum este de 5 ani  iar pentru gradul II perioada s-a schimbat  de la 6 la 3 ani.  In capitolul IV  sunt prezentate reglementari pentru atestarea  tehnico-profesionala. Comisiile de examinare sunt formate din 7 membri, specialisti de inalta calificare in domeniul constructiilor.  Valabilitatea certificatului este de 5 ani . Mai multe detalii despre examinarea si modul de functionare a comisiei de evaluare sunt prezentate in capitolul V. Procedura de funcţionare a comisiei de examinare se întocmeşte de către InstitutulNaţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă\”URBAN-INCERC”, cu avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Dintre dispozitiile finale prezentate in ultimul capitol cele mai importante sunt:

–          solicitantii care au fost respinsi pot cere o reevaluare dupa o perioada de 6 luni, in vechiul document perioada fiind de 1 an.

–          Regulile conform carora legitimatia de auditor se anuleaza sunt mult mai stricte

–           persoanele care sunt deja acreditate ca auditori energetici au posibilitatea de a solicita atestarea pentru gradul I sau II , in termen de 6 ani de la intrarea in  vigoarea a prezentului act, cu respectarea conditiilor de atestare prevazute in acest indrumator.

Ca o concluzie generala, procesul de acreditare pentru audit energetic a devenit mai facil. Conditii ca vechimea  necesara ( de la 10 la 5 ani pentru gradul I si de la 6 la 3 pentru gradul II ) sau numarul de recomandari pentru a depune dosarul ( in prezent fiind necesare doua recomandari )   s-au modificat, usurand astfel medota de atestare. Examenul poate fi sustinut in marile centre universitare din Romania. Pentru piata constructiilor,  modificarile  aduse de acest indrumar vin ca un sprijin important, procesul de atestare devenind mai clar. Investitiile si tranzactiile in acest sector nu o sa fie ingreunate odata cu promulgarea legii  privind certificatele energetice.

Textul de lege se poate vedea aici.

Catalin Gauloiu

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: