Noua directiva UE fixeaza standarde inalte pentru eficienta energetica a cladirilor
mai 26, 2009 la 6:20 am | Publicat în Demersuri Legislative, General | Lasă un comentariuSchimbari semnificative sunt asteptate pe piata eficientei energetice a cladirilor, acum ca Directiva pentru Eficienta Energetica a Cladirilor a fost aprobatade Parlamentul European – in luna aprilie a acestui an. Dupa ce aceasta directiva va fi, cel mai probabil, adoptata si de Consiliul de Ministri, fiecare stat membru va trebui sa transpuna directiva in legislatia nationala si sa propuna noi legi, planuri de actiune si strategii pentru a atinge tintele propuse.
Scopul ca toate statele membre sa se asigure ca, pana la 31 decembrie 2016, toate cladirile nou construite vor avea un consum energetic zero net.
Pentru realizarea acestui scop, vor fi stabilite tinte privind procentul minim de cladiri cu un consum energetic zero net (pana in 2015) si procentul minim din totalul suprafetei folosite (pana in 2020).
Mai mult, vor fi fixate tinte pentru cladirile aflate in folosul autoritatilor publice, care ar trebui sa aibe consum zero net de energie cu cel putin 3 ani inainte de cladirile private.
Directiva ia in discutie si necesitatea aplicarii unei metodologii comune de calculare a performantei energetice a cladirilor. De aceea solicita membrilor UE sa emita o propunere de acest gen pana pe 31 martie 2010. Ca si informatie generala, in prezent exista diferente semnificative intre metodologiile de calcul aplicare de statele membre, care fac ca Germania si Austria, de exemplu, sa aiba certificare energetice mult mai puternice, fiindca impun standarde mai ridicate decat in alte tari.
Directiva sugereaza de asemenea ca statele membre ale UE sa aplice atat masuri tehnice cat si masuri financiare. In primul rand, statele membre ar trebui sa incurajeze utilizarea sistemelor alternative cu eficienta ridicata, bazate pe energie provenita din surse regenerabile, cogenerare, incalzire si racire locala sau in bloc, pompe de incalzire si echipament ITC pentru monitorizare si control. Apoi, ar trebui reduse barierele legale si ale pietei si a dezvolta instrumentele fiscale existente, dar si instrumente fiscale noi pentru a creste eficienta energetica in cladirile noi si in cele existente. Acestea din urma ar trebui stabiite de statele membre pana pe 30 iunie 2011.
Directiva este piesa majora de legislatie de a carei implementare depinde crearea conditiilor de piata relevante pentru dezvoltarea cladirilor verzi in Romania.
Textul directivei, in forma revizuita si aprobata de Parlamentul European, poate fi consultat aici.
Lasă un comentariu »
Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.
Lasă un răspuns