Impresii de la workshopul „Creating Greener Workspaces” (22 aprilie, Bucuresti)

aprilie 24, 2009 la 10:30 am | Publicat în Evenimente, Training | Lasă un comentariu
Etichete: , , , ,

In data de 22 aprilie, Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) si WWF au organizat la Orange Concept Store din Bucuresti un curs de o jumatate de zi pe tema “Creating Greener Workspaces – Crearea de Birouri mai Verzi”, cu scopul de a educa piata din Romania asupra avantajelor politicilor “verzi”, proiectarii si renovarii de spatii de lucru sustenabile.

Cu aproximativ 50 de participanti, evenimentul s-a bucurat de un real succes. La workshop au participat persoane cu functii executive, responsabile pentru operatiunile de birou, arhitecti si designeri, ingineri si consultanti imobiliari, furnizori de produse si servicii, profesori si studenti.

Cursul a fost structurat in doua module: unul dedicat proiectarii si altul dedicat sistemului de management ecologic la birou.  Explicarea beneficiilor aduse companiei prin implementarea acestui tip de sistem a reprezentat o componenta importanta a workshopului. “Designul si operarea birourilor verzi sunt cu adevarat rentabile in contextul actual al constrangerilor globale privind resursele naturale si energia”, a subliniat Steven Borncamp, Presedinte al Romania Green Building Council.

Mai mult, “crearea de spatii de lucru verzi presupune mai multa gandire si planificare si rezulta in economii importante de bani, precum si in cresterea productivitatii si a sanatatii angajatilor. Perioada de recuperare a investitiei este foarte mica, existand diferente minimale in investitiile initiale si avantaje competitive semnificative daca initiativele verzi sunt implementate intelligent”, a continuat acesta.

Indiferent daca este vorba despre un birou mai mare sau mai mic, exista cai prin care poate deveni mai eficient, mai prietenos cu mediul, mai sanatos pentru angajati si mai putin costisitor de operat. Exista mai multe aspecte ce trebuie luate in considerare pentru ca un birou sa fie “verde”: de la echipele de arhitecti si ingineri implicate, la flexibilitatea utilizarii spatiului, eficienta utilizarii apei si energiei, materialelor si resurselor, calitatea aerului la interior, transport, la comportamentul sustenabil al angajatilor, etc.

In cadrul workshopului au fost prezentate activitati simple ce pot fi implementate in orice birou, incluzand masuri cu privire la:

  • Consumul de hartie: evitarea imprimarii sau imprimarea fata-verso sau a mai multor pagini pe o foaie de hartie, utilizarea de hartie reciclata sau cu certificare de mediu
  • Consumul de energie termica: scaderea temperaturii intr-o camera cu 1ºC duce la reducerea consumului de energie utilizate pentru incalzire cu 5%; evitarea plasarii de mobilier in fata radiatoarelor; utilizarea de aparate de aer conditionat cu regulator de timp
  • Consumul de energie electrica: utilizarea de becuri economice; stingerea luminii din birou atunci cand nu este folosita; setarea diverselor aparate electronice pe modul de economisire a energiei; evitarea utilizarii modului ”stand by” si inlocuirea acesteia cu oprirea aparatelor
  • Achizitiile: selectarea cu atentie a furnizorilor de produse si servicii, dispozitivelor si aparatelor electrice si electronice, obiectelor de papetarie, birotica, echipamente si mobilier pentru birou, cadouri, materiale, cazare, calatorii, etc.
  • Colectarea selectiva deseurilor si reciclarea – o componenta foarte iportanta fiind impunerea si respectarea de instructiuni bine definite
  • Transportul: utilizarea noilor tehnologii de comunicare la distanta pentru evitarea transportului, incurajarea transportului prin apelarea le mijloacele de transport in comun, utilizarea de masini cu consum redus de carburanti, etc.

Participarea reprezentantilor companiilor din diverse sectoare,ca si discutiile ocazionate de diferitele teme au ilustrat implicarea si preocuparile industriei privitoare la temele actuale ale sustenabilitatii si ecologiei.

Evenimentul s-a incheiat cu un cocktail pentru participanti si membrii RoGBC, facilitand colaborarea si interactiunea acestora.

Traineri:
Steven Borncamp – Presedinte, Romania Green Building Council
Helka Julkunen – Green Office Manager, WWF Finlanda

Organizatori:
Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociatie non-profit si apolitica ce incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative necesare transformarii industriei constructiilor si a celor adiacente in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante care sa fie atat sustenabile, cat si profitabile. RoGBC a primit acreditarea ca “Emerging Council” (Consiliu Emergent) al World Green Building Council.
World Wide Fund for Nature (WWF) este una dintre cele mai mari si mai eficiente organizatii de mediu la nivel international; misiunea sa este de a stopa degradarea mediului natural, prin conservarea bio-diversitatii, prin promovarea utilizarii resurselor naturale regenerabile, a reducerii poluarii si  a risipei in procesul de consum. In 1997, WWF Finlanda a dezvoltat programul Green Office, un sistem de management ecologic pentru birouri extrem de simplu. Peste 20.200 de angajati sunt momentan implicati in program.

Eveniment realizat cu sprijinul:

Amcham Romania
Orange Concept Store
DEXION

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: